10832
post-template-default,single,single-post,postid-10832,single-format-standard,mkd-core-1.1,ajax_fade,page_not_loaded,,burst child-child-ver-1.0.0,burst-ver-1.8.1, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,blog_installed,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2,vc_responsive
 

Iedereen is besluitvaardig

Hoe neem jij beslissingen? Heb jij tijd nodig of weet je direct wat je moet doen? Kom je vaak op beslissingen terug of ben je standvastig in je besluiten? Heb je vertrouwen in de keuzes die je maakt?

Besluitvaardigheid wordt vaak als competentie gezien, waar je in meer of mindere mate goed in bent. Maar beslissen is een talent dat iedereen bezit. Het werkt alleen bij iedereen anders en daar zijn de meeste mensen zich niet bewust van.

Juiste beslissingen nemen geeft energie en een goed resultaat

Het nemen van de juiste beslissing is van groot belang. Het bepaalt een groot deel van je leven. Het gaat over grote besluiten zoals het kiezen van een baan, de plek waar je gaat wonen en het aangaan van een relatie. En het gaat over de vele dagelijkse beslissingen die we nemen. Doe je dit niet op de voor jou juiste manier, dan kunnen de verkeerde beslissingen je veel energie kosten en je ongelukkig maken. En de andere kant geldt dus ook. Je kunt heel gelukkig worden en veel energie krijgen van beslissingen die voor jou goed zijn.

Verschillende manieren van beslissingen nemen

Er bestaan verschillende manieren van beslissingen nemen. En iedereen heeft een vaste manier die bij zijn persoonlijkheid past. Dit betekent dat jouw manier een andere manier kan zijn dan die van je partner, kind, collega of vriend. Het helpt om daar meer inzicht in te hebben.

De helft van ons heeft bijvoorbeeld tijd nodig om besluiten te nemen. Als die mensen wat langer de tijd nemen voor hun beslissingen, dan wordt het vanzelf duidelijk welke besluit ze moeten maken. Een ander deel weet echter in een split second wat ze moeten doen. Je begrijpt al welk probleem er dan kan ontstaan: de snelle beslissers vragen de langzamere beslissers nu te beslissen, terwijl ze dat niet kunnen. De tragere beslissers remmen op hun beurt de snelle beslissers af en raden ze aan langer na te denken. En zo worden de juiste besluiten ondermijnd uit onwetendheid. Om nog niet eens te spreken over de onnodige irritatie die dit oproept.

Wat is jouw beslissingsmechanisme?

Er zijn zeven verschillende manieren van beslissingen nemen. Zodra jij weet welk beslissingsmechanisme bij jou past en je op jouw manier van beslissen durft te vertrouwen, dan vind je de besluitvaardigheid die bij jou past.

 

Wil jij ontdekken welk beslissingsmechanisme voor jou het beste werkt? Met behulp van de Personality Dynamics Analyse krijg je dit zelfinzicht.

Over de analyse