11026
post-template-default,single,single-post,postid-11026,single-format-standard,mkd-core-1.1,ajax_fade,page_not_loaded,,burst child-child-ver-1.0.0,burst-ver-1.8.1, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,blog_installed,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2,vc_responsive
 

Mijn kind en ik begrijpen elkaar gewoon niet

Begrijp je je kind regelmatig niet? Dat kan heel pijnlijk zijn. En daar kun je je erg voor schamen. Maar vaak is er een hele goede reden waarom je je kind niet begrijpt. En is het tijd om actie te ondernemen en hier inzicht in te krijgen.

Regelmatig hoor ik ouders verzuchten dat ze niets van hun kind begrijpen. Waarna ze dat meteen nuanceren. Want het is nog steeds een taboe als je moeite hebt met de opvoeding van je kind. En dat is zo zonde, want meestal is er een hele goede reden voor. In veel gevallen is er zo’n groot verschil tussen de persoonlijkheid van de moeder of vader en het kind, dat je het gewoonweg van nature niet kunt begrijpen. Een paar voorbeelden.

  • Je kind wil altijd wedstrijdjes doen, terwijl jij er een grote hekel aan hebt. Je wordt helemaal gek van dat competitiegedrag.
  • Je kind stelt constant vragen over hoe de wereld in elkaar steekt. Je hebt geen idee en eigenlijk ook geen interesse in de vragen en de antwoorden. Je wilt dat die vragen eens ophouden.
  • Je kind is altijd aan het twijfelen als je iets vraagt, terwijl jij graag snel een antwoord wilt en zelf ook altijd snel beslist.
  • Je kind huilt om het minste of geringste. Jij bent daarentegen veel meer een bikkel en denkt: ‘Stel je niet zo aan’.
  • Het tempo van je kind is laag, terwijl jullie vaak haast hebben om bijvoorbeeld op tijd op school te komen.
  • Je kind is thuis altijd gezellig en vrolijk, maar bij anderen verschuilt hij zich het liefst achter jou en is er van je gezellige kind niets meer te merken.

 

Waar komen verschillen vandaan?

Het helpt al enorm als je begrijpt waar deze verschillen vandaan komen. En met die inzichten kun je nagaan hoe er aan de behoefte van jullie allebei kan worden voldaan. In het eerste voorbeeld is duidelijk in de blauwdruk te zien, dat het kind van nature een gezonde behoefte heeft om zichzelf te bewijzen. Dat uit zich bijvoorbeeld in wedstrijdjes. De rest van het gezin heeft dat niet, dus dat levert iedere keer strijd op. Logisch!

Het voorbeeld van de wedstrijdjes is gebaseerd op de praktijk. De moeder heeft toen op mijn advies aan haar zoon uitgelegd dat wedstrijdjes voor hem heel belangrijk zijn, maar dat dit niet voor ieder kind geldt. Ze begrijpen nu ook goed waarom het voor hun zoon wel heel belangrijk en gezond is. Thuis spelen ze tegenwoordig met plezier af en toe een spel met hem. En ze hebben hun zoon meegenomen naar atletiek. De foto die ze mij stuurde van zijn eerste atletiekwedstrijd, is goud waard. Ik heb zelden zo’n grote smile bij iemand gezien. Sinds hij elke week wedstrijdjes kan doen met andere kinderen die dat ook leuk vinden, is de behoefte aan wedstrijdjes thuis afgenomen. Dit lijkt misschien een klein iets, maar het scheelt dagelijks strijd.

Hulp zoeken om te begrijpen hoe je kind in elkaar zit, is dus geen zwaktebod of iets om je voor te schamen. Maar juist een uiting van liefde voor je kind. Gun dat je kind en jezelf.

 

Wil jij meer over jezelf en je kind ontdekken? Met behulp van de Personality Dynamics Analyse krijg je meer bewustzijn.

Over de analyse
Post Tags: